Υποτροφίες για έρευνα από τη Μονή Βατοπαιδίου

To Iνστιτούτο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός με την υποστήριξη της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου συστήνει το Πρόγραμμα Υποτροφιών «Ευγένιος Βούλγαρις».

Το Πρόγραμμα «Ευγένιος Βούλγαρις» απευθύνεται σε Ορθοδόξους θεολόγους (έως 40 ετών), κατόχους διδακτορικού τίτλου ή υποψήφιους διδάκτορες και έχει διάρκεια ενός έτους (1 Οκτωβρίου. – 30 Σεπτεμβρίου)

Αναγκαίες προϋποθέσεις

 • Καλή γνώση της αρχαίας ελληνικής, νέας ελληνικής και αγγλικής γλώσσας.
 • Υψηλό επίπεδο θεολογικών γνώσεων και εξαιρετικών ακαδημαϊκών προσόντων.
 • Επαρκή γνώση Microsoft Office και χρήση διαδικτύου.

Σκοπός και στόχος του Προγράμματος

Σκοπός του προγράμματος υποτροφιών «Ευγένιος Βούλγαρης» είναι η προώθηση της συστηματικής και υψηλού επιπέδου σπουδής στην Ορθόδοξη πνευματική ζωή και Θεολογία, μέσα από τη λειτουργική και πνευματική παράδοση και την εμπειρία της εν Χριστώ ζωής.

Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου και οι υπότροφοι θα συνδιαλέγονται τόσο με εκπροσώπους της μοναχικής βιοτής, όσο και με εισηγητές θεολόγους. Η θεολογική μέθοδος που θα εφαρμοστεί είναι βιωματική, πηγάζει και εκφράζει την ζωή και την πίστη της Ορθοδόξου Εκκλησίας και καθιστά το πρόγραμμα συνεπές με τις γνωσιολογικές και ερμηνευτικές αρχές της Ορθοδόξου Πατερικής Θεολογίας.

Η «βιωματική» αυτή μέθοδος συνδέει γόνιμα την εμπειρία, την επιστημονική γνώση και κατανόηση. Κάθε υπότροφος καλείται να συμμετέχει στην λειτουργική και πνευματική ζωή της αδελφότητος της Μονής, να αναπτύξει και να εμβαθύνει τις θεολογικές του σπουδές, και να μαθητεύσει σε προσωπικότητες, οι οποίοι, ως ζωντανοί εκφραστές της Παράδοσης της Εκκλησίας, προσφέρουν κατά κύριο λόγο προς μάθηση το ίδιο τον εαυτό τους, την εκκλησιαστική και πνευματική τους πείρα, τους προσωπικούς πνευματικούς και θεολογικούς προβληματισμούς τους.

Πυρήνας του προγράμματος είναι η μελέτη της Πατερικής γραμματείας με χειραγωγούς τους σύγχρονους Πατέρες και Ησυχαστές. Μέσα από τη μελέτη των εν λόγω Πατέρων θα γίνεται και η πρόσληψη της σύγχρονης πραγματικότητας και θα επισημαίνονται οι λύσεις που οι Πατέρες δίνουν στα μεγάλα προβλήματα τα οποία ταλανίζουν τον άνθρωπο της εποχής μας.

Η ταυτόχρονη συμμετοχή των υποτρόφων στην λειτουργική-πνευματική ζωή και παράδοση της Εκκλησίας μέσα από το μοναστηριακό πρόγραμμα θα αποτελέσει τον ζωντανό συνεκτικό δεσμό μεταξύ εμπειρικής και ακαδημαϊκής θεολογίας.

Οι υπότροφοι οφείλουν να μείνουν στην Μονή έξι μήνες το χρόνο (Οκτώβριο-Νοέμβριο, Φεβρουάριο-Μάρτιο, Μάιο-Ιούνιο). Το υπόλοιπο χρονικό διάστημα της σπουδής αφορά την εκπόνηση της τελικής εργασίας που θα καταθέσουν.

Εκπόνηση μελέτης

Κάθε υπότροφος οφείλει να παραδώσει με την λήξη του Προγράμματος μελέτη (τουλάχιστον 50 σελίδες) πάνω σε θέμα που ο ίδιος θα επιλέξει έχοντας υπόψη τις προτεραιότητες/τομείς που προτείνει το Πρόγραμμα. Η επιλογή θέματος της μελέτης θα γίνεται κατόπιν συνεννοήσεως και υπό την επιστημονική επίβλεψη ενός εκ των υπευθύνων καθηγητών.

Η παρουσίαση των εργασιών όλων των υποτρόφων θα γίνεται σε χώρο της Μονής και την αξιολόγηση θα κάνουν δύο καθηγητές, συμπεριλαμβανομένου του επιβλέποντα. Οι εργασίες θα δημοσιεύονται σε ειδικό τόμο.

Αντικείμενο υποτροφίας

Η υποτροφία είναι ετήσια και περιλαμβάνει: ποσό 800 ευρώ μηνιαίως, πλήρη φιλοξενία στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου σε μονόκλινα δωμάτια, ειδικούς χώρους για μελέτη (αίθουσες διδασκαλίας, βιβλιοθήκη, πρόσβαση στο διαδίκτυο), συμμετοχή στην Λειτουργική και Πνευματική ζωή της Μονής (ακολουθίες, τράπεζα, συνάξεις κ.λπ.).

Με απόφαση του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, ο οποίος είναι και ο Πρόεδρος του Προγράμματος και μετά από εισήγηση του Διευθυντή του Προγράμματος, η υποτροφία για τους αριστούχους υποτρόφους μπορεί να παραταθεί για ένα επιπλέον έτος με σκοπό περαιτέρω έρευνα στο Άγιον Όρος, σε άλλες Ιερές Μονές ή σε διεθνή επιστημονικά κέντρα.

Διαδικασία υποβολής αιτήσεων και επιλογής των υποτρόφων

Οι υποψήφιοι θα υποβάλλουν την αίτησή τους ταχυδρομικώς στην διεύθυνση ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΓΙΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ Ο ΓΡΑΙΚΟΣ, ΠΑΝΟΡΜΟΥ 70-72, ΑΘΗΝΑ, 11523 ή μέσω Διαδικτύου στην διεύθυνση [email protected]

Η αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις: α) στην αξιολόγηση του φακέλου και β) στην προφορική συνέντευξη.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά

 1. Αίτηση εγγραφής απευθυνόμενη προς το Ινστιτούτο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός
 2. Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου
 3. Αποδεικτικό διδακτορικού τίτλου η εγγραφής σε διδακτορικό πρόγραμμα
 4. Δίπλωμα θεολογικών σπουδών
 5. Αποδεικτικό Επάρκειας Γλωσσών: Νέα Ελληνική, Αρχαία Ελληνική
 6. Συστατική επιστολή του πνευματικού πατέρα του υποψηφίου υποτρόφου
 7. Συστατικές επιστολές δύο καθηγητών Πανεπιστημίου
 8. Ένα σύντομο και ένα αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα.
 9. Σύντομο κείμενο στα ελληνικά το οποίο να δικαιολογήσει την αίτηση (έως 2 σελίδες)

Ημερομηνίες ανακοινώσεως του προγράμματος και υποβολής των δικαιολογητικών

17 Φεβρουαρίου 2020: Το Ινστιτούτο κοινοποιεί διεθνώς το πρόγραμμα υποτροφιών και τις ανάλογες προϋποθέσεις

15 Μαρτίου – 1 Ιουνίου 2020: Υποβολή στην γραμματεία του Προγράμματος αιτήσεως και ειδικού φακέλου με τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα.

1 – 15 Ιουνίου 2020: Αξιολόγηση των προσωπικών φακέλων από ειδική επιτροπή υπό την επίβλεψη του Ομότιμου Καθηγητή κ. Ευαγγέλου Χρυσού, Προέδρου του Ινστιτούτου Άγιος Μάξιμος ο Γραικός

20-30 Ιουνίου 2020: Προφορική συνέντευξη των υποψηφίων από ειδική επιτροπή υπό την προεδρία του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμ. Εφραίμ.

15 Ιουλίου 2020: Ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

1 Οκτωβρίου 2020: Έναρξη του Προγράμματος

Για διευκρινιστικές πληροφορίες περί του Προγράμματος οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν email στο [email protected] ή να τηλεφωνήσουν στο 210-6141171 (ώρες επικοινωνίας: 10:00-17:00).

Πηγή pemptousia.gr
Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Σχόλια
Loading...
Viagra Kaufen Tadalafil Kaufen Buy Klonopin Online