Οι εξωστρεφείς άνθρωποι παραβλέπουν τα ορθογραφικά λάθη (έρευνα)

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα του Πανεπιστημίου του Michigan στις ΗΠΑ συσχετίζει την αντίδραση κάποιου σε ορθογραφικά λάθη με στοιχεία της προσωπικότητάς του.

Οι ερευνητές έδωσαν σε εθελοντές να διαβάσουν μέιλ που περιείχαν ορθογραφικά λάθη. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά (α) με την εντύπωση που σχημάτισαν για τον αποστολέα του μηνύματος και (β) με την προσωπικότητά τους.

Οι ερευνητές αναφέρουν στα συμπεράσματά τους πως τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας επηρεάζουν τις αντιδράσεις μας σε γραπτά λάθη. Οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν τους αποστολείς των υποτιθέμενων μέιλ όσον αφορά στοιχεία όπως η νοημοσύνη τους και η φιλικότητά τους.

Οι αξιολογήσεις επηρεάστηκαν αρνητικά από την παρουσία ορθογραφικών ή γραμματικών λαθών και οι βαθμολογίες διαμορφώθηκαν επίσης από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των συμμετεχόντων.

Οι εξωστρεφείς συμμετέχοντες φαίνεται πως παραβλέπουν πιο εύκολα λάθη τα οποία θα έκαναν τους εσωστρεφείς συμμετέχοντες να κρίνουν αρνητικά τον αποστολέα.

Ακόμα, οι λιγότερο φιλικοί συμμετέχοντες είναι πιο ευαίσθητοι σε ορθογραφικά λάθη το ίδιο και οι πιο συντηρητικοί και λιγότερο ανοικτοί συμμετέχοντες.

Τα στοιχεία της προσωπικότητας των συμμετεχόντων ανιχνεύθηκαν με χρήση του ερωτηματολογίου Big Five. Περισσότερες πληροφορίες για την έρευνα είναι διαθέσιμες ΕΔΩ.

Πηγή Plos One
Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Σχόλια
Loading...