Πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ για Εθνικό Διάλογο και Νέο Σύστημα Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια
Σύνοψη: Το ΠΑΣΟΚ ζητά την άμεση έναρξη Εθνικού Διαλόγου για τη συνολική αναμόρφωση του Λυκείου και της πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Στόχος είναι η εισαγωγή ενός Εθνικού Απολυτηρίου και ενός πιο δίκαιου και σύγχρονου συστήματος εισαγωγής στα πανεπιστήμια, αντικαθιστώντας τις παραδοσιακές Πανελλήνιες Εξετάσεις.
Πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ για Εθνικό Διάλογο και Νέο Σύστημα Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια
Το ΠΑΣΟΚ προωθεί μια σημαντική πρωτοβουλία για την έναρξη ενός ουσιαστικού και ευρύτατου Εθνικού Διαλόγου σχετικά με τη βαθιά αναμόρφωση του Λυκείου και του τρόπου πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Αίτημα για σύγκληση ειδικής συνεδρίασης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων
Με επιστολή προς την πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, την Υπουργό Παιδείας και τα κόμματα, οι βουλευτές-μέλη του ΠΑΣΟΚ ζητούν τη σύγκληση ειδικής συνεδρίασης για τον καθορισμό του πλαισίου και της διαδικασίας διεξαγωγής του διαλόγου.
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η θεσμοθέτηση ενός Εθνικού Απολυτηρίου και ενός νέου, αδιάβλητου, δίκαιου και σύγχρονου συστήματος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που θα αντικαταστήσει τις παραδοσιακές Πανελλήνιες Εξετάσεις.
Η ανάγκη για μεταρρύθμιση
Όπως επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ, έχουν περάσει πάνω από 60 χρόνια από την καθιέρωση των μέχρι σήμερα συστημάτων, ενώ η συζήτηση για μια δομική αλλαγή στο λύκειο έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και καιρό. Υπάρχει ευρεία αποδοχή – από την εκπαιδευτική κοινότητα, τα πανεπιστήμια και τα πολιτικά κόμματα – για την ανάγκη μετάβασης σε μια πιο αυτοτελή και αναβαθμισμένη εκπαιδευτική βαθμίδα για το Λύκειο.
Παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες, το αποφασιστικό βήμα για τη μεταρρύθμιση δεν έχει γίνει ακόμη, και το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι οι συνθήκες έχουν πλέον ωριμάσει για να προχωρήσει άμεσα αυτή η τομή.
Τα βασικά προβλήματα του υπάρχοντος συστήματος
- Η στιγμιαία και πιεστική αξιολόγηση των μαθητών, που συχνά χαρακτηρίζεται ως άδικη και απάνθρωπη.
- Η υποβάθμιση του απολυτηρίου Λυκείου, που καθιστά το σχολείο δυσδιάκριτο από το προπαρασκευαστικό στάδιο για τις εξετάσεις.
- Η εξάρτηση από τη φροντιστηριακή εκπαίδευση.
- Η καταστολή της δημιουργικότητας και της κριτικής σκέψης.
- Το έντονο άγχος και η ψυχολογική πίεση που επηρεάζουν την προσωπική και σχολική ζωή των μαθητών.
Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ, έχοντας καταθέσει ήδη από το 2012 αντίστοιχο σχέδιο νόμου, ζητά πλέον τη σύγκληση ειδικής συνεδρίασης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων με αποκλειστικό θέμα τον καθορισμό της διαδικασίας του διαλόγου.
Ο διάλογος αυτός θα περιλαμβάνει συμμετοχή πολιτικών κομμάτων, της ακαδημαϊκής κοινότητας και ειδικών εμπειρογνωμόνων, με σκοπό την αυτονομία του Λυκείου, την εγκαθίδρυση του Εθνικού Απολυτηρίου και τη δημιουργία ενός νέου συστήματος εισαγωγής στα πανεπιστήμια που θα είναι αδιάβλητο και ταυτόχρονα πιο δίκαιο, ανθρώπινο και αξιοκρατικό.
Οι βουλευτές που υπογράφουν την πρωτοβουλία
Το κείμενο της πρωτοβουλίας υπογράφουν οι βουλευτές-μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων: Αχμέτ Ιλχάν, Γρηγοράκου Παναγιώτα (Νάγια), Θρασκιά Ουρανία (Ράνια), Πάνας Απόστολος, Παπανδρέου Γεώργιος, Παραστατίδης Στέφανος και Σπυριδάκη Αικατερίνη.
Η πρωτοβουλία εκθέτει λεπτομερώς την ανάγκη για ένα νέο σύστημα που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και προκλήσεις της εκπαίδευσης και της κοινωνίας, τονίζοντας την «επείγουσα» ανάγκη να προχωρήσει τώρα το μεταρρυθμιστικό βήμα χωρίς άλλη καθυστέρηση.
Η όλη προσπάθεια εστιάζει στην προστασία των μαθητών, τη στήριξη των εκπαιδευτικών και την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας ώστε να ανταποκριθεί στη σύγχρονη εποχή.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:
ΠΡΟΣ
Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής
Κοινοποίηση:
Υπουργό Παιδείας , Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
Κ.Ο Κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου
ΘΕΜΑ: Αίτημα σύγκλησης της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων για την έναρξη Εθνικού Διαλόγου για το Νέο Λύκειο, το Εθνικό Απολυτήριο το σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,Έχουν περάσει πάνω από 60 χρόνια από τότε που θεσμοθετήθηκε ένα αδιάβλητο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ήταν Σεπτέμβριος του 1964 όταν η κυβέρνηση Γεώργιου Παπανδρέου εγκαινίασε μια αδιάβλητη διαδικασία κλήρωσης θεμάτων για τις Γενικές εξετάσεις και μία επίσης αδιάβλητη -μέσω του πρώτου υπερυπολογιστή της εποχής – έκδοση αποτελεσμάτων. Ήταν μια επιβεβλημένη και αναγκαία τομή που αποτελούσε διαχρονικό αίτημα και ικανοποιούσε μια ζωτική ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας.
Η κατάκτηση αυτή διατηρήθηκε μέχρι σήμερα στη μεγάλη διαδρομή των συστημάτων πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είτε αυτά ονομάζονταν γενικές, εισαγωγικές πανελλήνιες ή πανελλαδικές εξετάσεις.
Όμως, εδώ και αρκετό καιρό στο δημόσιο λόγο έχει ανοίξει η συζήτηση για μια δομική αλλαγή στο λύκειο που θα κατοχυρώνει τη μορφωτική του αυτοτέλεια, αναβαθμίζοντας το από προγυμναστικό στάδιο για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια σε αυτόνομη εκπαιδευτική βαθμίδα. Η ανάγκη μιας τέτοιας παρέμβασης συνομολογείται από την εκπαιδευτική κοινότητα, τους πανεπιστημιακούς φορείς, το πολιτικά κόμματα.
Ταυτόχρονα, αποτελεί κοινό τόπο για τα περισσότερα κόμματα αλλά και την εκπαιδευτική κοινότητα η αδυναμία του συστήματος των πανελλαδικών εξετάσεων να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες των καιρών. Συμφωνούμε σχεδόν όλοι πως έχει έρθει η ώρα για μία επόμενη μεγάλη αλλαγή καθώς εντοπίζονται από κοινού τα εξής προβλήματα:
• Η στιγμιαία αξιολόγηση των παιδιών η οποία, πέρα από άδικη, σκληρή και αναξιόπιστη, έχει χαρακτηριστεί έως και απάνθρωπη (βλ. Γ. Μπαμπινιώτη)
• Η υποβάθμιση του απολυτηρίου του Λυκείου και η αντιμετώπιση του σχολείου ως πάρεργο με απαξίωση του εκπαιδευτικού του έργου.
• Η ενίσχυση της φροντιστηριακής παιδείας.
• Ο εξοβελισμός της δημιουργικότητας και της ανάπτυξης κριτικής σκέψης.
• Το υπέρμετρο άγχος και πίεση τους μαθητές με επιπτώσεις στην σχολική αλλά και στην προσωπική τους ζωή.
Οι παραπάνω γενικά αποδεκτές διαπιστώσεις κάνουν επιτακτική την ανάγκη μιας γενναίας τομής για την αναβάθμιση και την αυτονομία του Λυκείου αλλά και την διαμόρφωση ενός το ίδιο αδιάβλητου αλλά πιο δίκαιου, σύγχρονου, ανθρώπινου και αξιοκρατικού συστήματος πρόσβασης.
Το ΠΑΣΟΚ, ήδη από το 2012 έχει καταθέσει σχετικό σχέδιο νόμου, ως συμβολή στο δημόσιο διάλογο, τη δική του πρόταση για το Νέο Λύκειο, το σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και το Εθνικό Απολυτήριο.
Μέχρι και σήμερα τα άλλα κόμματα που είχαν τη διακυβέρνηση της χώρας αναγνώρισαν το πρόβλημα και εξήγγειλαν ανάλογες νομοθετικές παρεμβάσεις· αλλά ποτέ δεν έγινε το αποφασιστικό βήμα για την υλοποίηση της σημαντικής αυτής μεταρρύθμισης.
Πιστεύουμε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες να κινηθούμε αποφασιστικά τώρα. Με ανοιχτό, αξιόπιστο, δημοκρατικό διάλογο, με την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτικών κομμάτων, της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και ειδικών εμπειρογνωμόνων που θα οδηγήσει στην αυτονομία του Λυκείου και τη θέσπιση του εθνικού απολυτηρίου χωρίς άλλη νομοθετική καθυστέρηση, καθώς συνιστά επιτακτική ανάγκη για την εκπαίδευση και την ελληνική κοινωνία.
Κύριε Πρόεδρε,
Η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής αποτελεί το θεσμικά αρμόδιο όργανο για την έναρξη του Εθνικού Διαλόγου. Για τον λόγο αυτό, σας διαβιβάζουμε το αίτημά μας για σύγκληση ειδικής συνεδρίασης της Επιτροπής, με αποκλειστικό θέμα τον καθορισμό της διαδικασίας και του πλαισίου διεξαγωγής του Εθνικού Διαλόγου, όπως τον προτείνουμε.
Οι αιτούντες Βουλευτές
Αχμέτ Ιλχάν
Γρηγοράκου Παναγιώτα (Νάγια)
Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)
Πάνας Απόστολος
Παπανδρέου Γεώργιος
Παραστατίδης Στέφανος
Σπυριδάκη Αικατερίνη».
Οι εξελίξεις στον χώρο της εκπαίδευσης αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς η προοπτική της κατάργησης των Πανελληνίων Εξετάσεων και η αντικατάστασή τους από ένα νέο, ολοκληρωμένο σύστημα προκαλεί συζητήσεις σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.
Πηγή: https://www.news247.gr/politiki/protovoulia-tou-pasok-gia-tin-katargisi-ton-panellinion-exetaseon/