Μέτρα για την αντιμετώπιση των παραιτήσεων αναπληρωτών

Σε ερώτησή τους προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων 6 βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας υποβάλλουν ερώτημα σχετικά με το πρόβλημα των παραιτήσεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Διαβάστε ολόκληρη την ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ παρακάτω.

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Ν. Κεραμέως

Θέμα: Για τις παραιτήσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Κυρία Υπουργέ,

Και τη φετινή χρονιά, παρότι έγιναν προσλήψεις σε πάνω από 37.000 αναπληρωτές, είναι χιλιάδες οι χαμένες ώρες και μαθήματα πανελλαδικώς εξεταζόμενα δεν έχουν αρχίσει να διδάσκονται ακόμα και στα αστικά κέντρα.

Τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η αδιοριστία των τελευταίων 10 ετών λειτουργούν σωρευτικά, η κατάσταση πλέον δεν είναι διαχειρίσιμη με τραγικές συνέπειες τόσο για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, όσο και για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.

Από τον Γενάρη της περσινής χρονιάς, μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου Γαβρόγλου που απαξίωνε την προϋπηρεσία και με κορύφωση τη φετινή χρονιά, κατά την οποία η πρόσληψη των αναπληρωτών έγινε με τους περσινούς πίνακες χωρίς να προσμετρηθεί η προϋπηρεσία του 2018-19, παρατηρείται το φαινόμενο κύματος παραιτήσεων αναπληρωτών.

Όπως η ίδια η υφυπουργός ομολόγησε, 2.500 περίπου αναπληρωτές από την αρχή της σχολικής χρονιάς ή παραιτήθηκαν, ή δεν ανέλαβαν καν υπηρεσία.

Το φαινόμενο παρουσιάζεται οξύτερο στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπου έχουν παραιτηθεί 1.000 από τους 11.000 αναπληρωτές, αλλά και στις τουριστικές περιοχές, όπως για παράδειγμα στην Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων όπου η τοπική ΕΛΜΕ καταγγέλλει ότι έχει παραιτηθεί το 30% των αναπληρωτών.

Αιτία του φαινομένου είναι το δυσβάσταχτο κόστος διαβίωσης, αλλά κυρίως και το γεγονός ότι κανένας αναπληρωτής στη Γενική Εκπαίδευση δε γνωρίζει ούτε πόσοι, ούτε πότε, ούτε με τι κριτήρια θα γίνουν διορισμοί.

Την ίδια στιγμή υπάρχει πλήρης αφωνία εκ μέρους του υπουργείου για το πώς θα προσμετρηθεί η προϋπηρεσία και με ποια κριτήρια θα γίνουν οι προσλήψεις αναπληρωτών του χρόνου.

Λύση δεν είναι ο αυταρχισμός, ούτε η απειλή για την επαναφορά του διετούς αποκλεισμού που ίσχυε μέχρι πριν κάποιο χρόνια.

Ερωτάται η κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα και πώς θα σταθεί απέναντι στο δίκαιο αίτημα για τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Καραθανασόπουλος Νίκος

Κατσώτης Χρήστος

Κομνηνάκα Μαρία

Λαμπρούλης Γιώργος

Συντυχάκης Μανώλης


Πηγή Κοινοβούλιο
Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Σχόλια
Loading...
Viagra Kaufen Tadalafil Kaufen Buy Klonopin Online