ΑΠΘ: 50% κάτω o δείκτης μετάδοσης κορονοϊού σε τάξη με 15 μαθητές

Στις τάξεις με 25 μαθητές ο δείκτης βασικών επαφών, μια από τις συνιστώσες του βασικού αριθμού αναπαραγωγής (δείκτης μετάδοσης), του κορονοϊού αυξάνεται κατά 50%, σε σχέση με τάξεις 15 μαθητών, ενώ σε τάξεις με 22 μαθητές ο δείκτης μετάδοσης περιορίζεται στο 20%.

Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τα μοντέλα μοντέλα που επεξεργάζεται η ομάδα του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής (EnVe-Lab) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι ερευνητές του Εργαστηρίου μελετούν «στοχαστικά» μοντέλα που προσομοιώνουν τις σχολικές τάξεις όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, σε σύγκριση με μία τάξη των 15 μαθητών, που σύμφωνα με τους ειδικούς είναι το προτιμότερο όριο για την τήρηση της κοινωνικής απόστασης, η τάξη των 22 παιδιών (50% περισσότερα παιδιά) θα παρουσιάσει αύξηση των βασικών επαφών κατά 20%, ενώ σε μια τάξη με 25 μαθητές (67% περισσότερα παιδιά) ο δείκτης αυτός εμφανίζει αύξηση 50%.

Επίσης, μικρότερη πιθανότητα μετάδοσης σε επίπεδο κοινότητας εκτιμάται όταν τα αδέλφια βρίσκονται στην ίδια σχολική αίθουσα. Όπως εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης, τα μοντέλα που χρησιμοποιούν στο εργαστήριο, έχουν ήδη εφαρμοστεί και «δουλεύουν» σε χώρες του εξωτερικού, όπως ο Καναδάς.

Πηγή Έθνος
Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Σχόλια
Loading...
Viagra Kaufen Tadalafil Kaufen Buy Klonopin Online