Αποφοίτησε από το Λύκειο στα 76 της και ετοιμάζεται για το πανεπιστήμιο

Οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και τα πενιχρά οικονομικά της οικογένειάς της έκαναν το μακρινό 1967 την 76χρονη σήμερα Σουλτάνα Παρτάλη, από τη Νέα Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης, να σταματήσει το σχολείο μετά την αποφοίτησή της από το Δημοτικό με βαθμό “άριστα”. Για να συνεχίσει, έπρεπε να πηγαίνει στο γυμνάσιο του διπλανού χωριού, κάτι που σήμαινε έξοδα μετακίνησης, τα οποία σε συνδυασμό με το κόστος των σχολικών βιβλίων (δεν διανέμονταν δωρεάν στους μαθητές εκείνα τα χρόνια) ήταν δυσβάσταχτα έξοδα για την οικογένειά της.

Η συνέχιση της εκπαίδευσης ήταν κάτι που απασχολούσε την κ. Παρτάλη για πολλά χρόνια, μέχρι που αποφάσισε να κάνει πραγματικότητα το ανεκπλήρωτο όνειρό της και να τελειώσει τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στην 8η δεκαετία της ζωής της. Έτσι, ακριβώς 54 χρόνια μετά την αποφοίτησή της από το Δημοτικό σχολείο, στις 24 Ιουνίου 2021, η κ. Παρτάλη κράτησε στα χέρια της το πολυπόθητο απολυτήριο Λυκείου, με βαθμό 19,8 (άριστα).

Μάλιστα, έδωσε και πανελλαδικές εξετάσεις, ώστε να εισαχθεί στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. «Έδωσα πανελλαδικές και η καθηγήτριά μου, μού είπε πως τα πήγα καλά και να μην ανησυχώ. Θα μού συμπληρώσει αυτή το μηχανογραφικό, όταν έρθει η ώρα», είπε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Παρτάλη.

«Τελείωσα το δημοτικό, από την αρχή μέχρι το τέλος με άριστα. Δεν συνέχισα, όμως, γιατί έπρεπε να πάω στο διπλανό χωριό, στα Κουφάλια και χρειαζόμουν εισιτήρια. Εκτός από εισιτήρια ήθελα και βιβλία για να μπορώ να διαβάζω. Τότε τα βιβλία τα αγοράζαμε, δεν έδινε τίποτα το κράτος. Ο πατέρας ήταν εργάτης, η μαμά μου δεν εργαζόταν, ήμασταν και τρία παιδιά. Καταλαβαίνετε…», λέει ανατρέχοντας στα χρόνια εκείνα.

«Οι γονείς μου δεν είχαν τη δυνατότητα να με στείλουν σχολείο και τότε δεν υπήρχε κι ενδιαφέρον από τους φορείς του χωριού να βοηθήσουν ένα παιδί με δυνατότητες. Τι ήταν πέντε δραχμές να πάω και να γυρίσω; Δεν με έστειλαν όμως… Προσπάθησα την επόμενη χρονιά να συνεχίσω το σχολείο αλλά πάλι δεν έγινε».

Μερικά χρόνια πριν, αποφάσισε να ξανακαθίσει στα θρανία. “Έκανα δύο χρόνια στο γυμνάσιο της δεύτερης ευκαιρίας και μετά πήγα στο εσπερινό ΓΕΛ Δράμας. Αφοσιώθηκα στα γράμματα μου, ήμουν εξαιρετική μαθήτρια”, αφηγείται η 76χρονη, που δεν σταμάτησε στιγμή να διαβάζει, ώσπου να κρατήσει στα χέρια της το πολυπόθητο απολυτήριο.

“Συνέχεια είχα τα βιβλία στο τραπέζι και όταν είχα χρόνο διάβαζα. Πάντα ήθελα να πηγαίνω διαβασμένη στο σχολείο και άκουγα πολύ και τους καθηγητές μου. Δεν αισθανόμουν ότι είμαι μεγάλη και πρέπει να με σέβονται. Αισθανόμουν ότι είμαι όπως οι υπόλοιποι μαθητές και πρέπει ν’ ακούω προσεκτικά και να είμαι άψογη», τονίζει κι ευχαριστεί τόσο τον διευθυντή όσο και τους καθηγητές της που καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών της, «με πρόσεξαν πολύ, με πήραν από το χέρι και μ’ έβαλαν στον δρόμο της γνώσης».

«Προσευχόμουν να είμαι γερή να μπορέσω να ολοκληρώσω αυτό το έργο που ξεκίνησα. Πάντα το είχα στην άκρη του μυαλού μου και πάντα το είχα μεγάλο παράπονο», εξομολογείται η κ. Παρτάλη, η οποία ζει σήμερα στο Λάκκωμα Θεσσαλονίκης μαζί με τον σύζυγό της.

Πηγή Έθνος
Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Σχόλια
Loading...
Viagra Kaufen Tadalafil Kaufen Buy Klonopin Online