Ζαχαράκη: Σχέδιο για ελεγχόμενη πρόσβαση και αυστηρές κυρώσεις στα ΑΕΙ

Σύνοψη: Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη ανακοίνωσε νέα μέτρα για την ασφάλεια και την αντιμετώπιση της βίας στα ΑΕΙ, μεταξύ των οποίων η εφαρμογή συστημάτων ελεγχόμενης πρόσβασης, επιτάχυνση πειθαρχικών διαδικασιών και αυστηρό πλαίσιο κυρώσεων, ενώ παράλληλα προβλέπεται σημαντική χρηματοδότηση και στήριξη των Ιδρυμάτων.

Ζαχαράκη: Σχέδιο για ελεγχόμενη πρόσβαση, αυστηρό πλαίσιο και νέες κυρώσεις στα ΑΕΙ

Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, παρουσίασε στη Σύνοδο Πρυτάνεων στη Χαλκιδική το νέο σχέδιο που στοχεύει στην ενίσχυση της ασφάλειας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και στον περιορισμό της βίας εντός των πανεπιστημιακών χώρων.

Ελεγχόμενη πρόσβαση και νέα μέτρα ασφαλείας

Τα πανεπιστήμια καλούνται να καταθέσουν ή να επικαιροποιήσουν τα σχέδια ασφαλείας τους έως το τέλος Ιουλίου. Σύμφωνα με την υπουργό, μέχρι το τέλος του 2025 προβλέπεται η εφαρμογή συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης σε όλα τα μεγάλα ΑΕΙ των αστικών κέντρων. Η είσοδος και η έξοδος στους χώρους των σχολών θα γίνεται αποκλειστικά με χρήση ακαδημαϊκής ταυτότητας, ενώ θα εγκατασταθούν μπάρες και συστήματα καταγραφής προσώπων για αυστηρότερο έλεγχο.

Παράλληλα, δεσμεύτηκε για έκτακτη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων όταν κρίνεται απαραίτητη, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στις ανάγκες τόσο σε προσωπικό όσο και σε υποδομές ασφαλείας.

Αυστηρό πειθαρχικό πλαίσιο και ποινικές κυρώσεις

Στην καρδιά του σχεδίου βρίσκεται η ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για την πειθαρχική αντιμετώπιση των φαινομένων βίας, με προτεραιότητα στην επιτάχυνση των διαδικασιών. Μεταξύ των νέων ρυθμίσεων:

  • Αναστολή της ιδιότητας του φοιτητή έως και 24 μήνες σε περιπτώσεις ποινικής δίωξης για πράξεις βίας ή σοβαρές καταστροφές.
  • Η διαγραφή φοιτητών που έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα παραμένει υπό τη δικαιοδοσία των Πειθαρχικών Συμβουλίων κάθε Ιδρύματος.
  • Θεσπίζεται η υποχρεωτική συγκρότηση ενός μόνο Πειθαρχικού Συμβουλίου ανά ΑΕΙ, με αυστηρή προθεσμία ολοκλήρωσης της διαδικασίας εντός δύο μηνών, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων.
  • Εισάγονται πειθαρχικές και διοικητικές κυρώσεις για πρυτάνεις και μέλη ΔΕΠ που καθυστερούν στην τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών.
  • Δημιουργείται Παρατηρητήριο Φαινομένων Βίας στο Υπουργείο Παιδείας και προωθείται η πλήρης στελέχωση των Μονάδων Ασφαλείας σε κάθε ΑΕΙ.
  • Θεσπίζεται ειδικό ποινικό πλαίσιο για την πανεπιστημιακή βία, παρόμοιο με αυτό της αθλητικής και ενδοοικογενειακής βίας, με γρήγορες διαδικασίες δικαιοσύνης και αυστηρές κυρώσεις.
  • Σε περιπτώσεις φθοράς δημόσιας περιουσίας, οι δράστες θα υποχρεώνονται στην αποκατάσταση της ζημίας, η οφειλή της οποίας θα βεβαιώνεται στις φορολογικές αρχές εφόσον δεν συμμορφωθούν.

Η υπουργός ξεκαθάρισε πως «η αίσθηση της ατιμωρησίας πρέπει να εκλείψει» και υπογράμμισε ότι «δεν θα υπάρξει καμία ανοχή στη βία και καμία υποχώρηση από αυτό». Αυτό αποτελεί βασικό μήνυμα για τη νέα πολιτική στα ΑΕΙ.

Ρύθμιση για τους εργαζόμενους φοιτητές και διαγραφές

Σε ό,τι αφορά φοιτητές που υπερβαίνουν το ανώτατο όριο φοίτησης, έχει σχεδιαστεί τροπολογία που θα διαχωρίζει τους ενεργούς από τους ανενεργούς φοιτητές με κριτήρια όπως η συμμετοχή σε εξετάσεις, η εκπόνηση εργασιών, πρακτική άσκηση και συγκέντρωση πιστωτικών μονάδων (ECTS). Η υπουργός τόνισε ότι «ο νόμος θα εφαρμοστεί, όμως όσοι φοιτητές έχουν πραγματικό ενδιαφέρον και αντικειμενικούς λόγους όπως εργασία, ασθένεια ή οικογενειακά προβλήματα θα έχουν ευνοϊκή μεταχείριση».

Αυξημένη χρηματοδότηση και ενίσχυση των ΑΕΙ

Η υπουργός παρουσίασε τα στοιχεία των χρηματοδοτήσεων για την περίοδο 2019-2025, αναφέροντας ότι έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση σε όλους τους τομείς:

  • 117% αύξηση στη συνολική χρηματοδότηση των ΑΕΙ, από 665 εκατ. ευρώ το 2019 σε 1,45 δισ. ευρώ το 2025.
  • 53% αύξηση στις δαπάνες για σίτιση και στεγαστικό επίδομα, που ανέρχονται σε 1,34 δισ. ευρώ.
  • 138% άνοδο στο στεγαστικό επίδομα, που πλέον φτάνει τα 315 εκατ. ευρώ.
  • 19,5% αύξηση στη συνολική χρηματοδότηση του Υπουργείου Παιδείας, που φτάνει τα 6,6 δισ. ευρώ.

Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα έκτακτης επιχορήγησης έως το τέλος του έτους και επισημάνθηκε η ανάγκη ενίσχυσης των ΑΕΙ σε προσωπικό και υποδομές, με αύξηση του αριθμού των μελών ΔΕΠ.

Σχόλια από τον υφυπουργό Παιδείας

Ο υφυπουργός Παιδείας για την Ανώτατη Εκπαίδευση, Νίκος Παπαϊωάννου, τόνισε ότι το νέο πλαίσιο θα τερματίσει την «αυτοδιαχείριση από μειοψηφίες» που επηρεάζουν αρνητικά τα πανεπιστήμια. Υπογράμμισε πως το Πανεπιστήμιο είναι αυτοδιοικούμενο και όχι αυτοδιαχειριζόμενο από συγκεκριμένες ομάδες, και τόνισε την ανάγκη εξάλειψης των φαινομένων βίας.

Σύντομα αναμένεται η κατάθεση στη Βουλή του πλήρους νομοθετικού πλαισίου που θα περιλαμβάνει όλα τα προαναφερθέντα μέτρα, με στόχο τη δημιουργία ενός δημόσιου πανεπιστημίου «ασφαλούς, δίκαιου, ανοικτού και χωρίς εκπτώσεις στην ευθύνη».

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/society/563603962/zacharaki-mechri-to-telos-tis-chronias-tha-topothetithoyn-systimata-elegchomenis-eisodoy-stis-scholes/

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Σχόλια
Loading...
Viagra Kaufen Tadalafil Kaufen Buy Klonopin Online