Τι αλλάζει στις πανελλήνιες εξετάσεις

Σχεδόν σίγουρο είναι πλέον ότι οι μαθητές της φετινής Γ’ Λυκείου θα εξεταστούν όπως τα προηγούμενα χρόνια, με το υπουργείο Παιδείας να αποφασίζει να μην προχωρήσει στη διενέργεια των περιφερειακών εξετάσεων για την απόκτηση του απολυτηρίου, όπως όριζε ο νόμος Γαβρόγλου για το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια.

Για τον ακριβή τρόπο εξέτασης των μαθητών αναμένεται να εκδοθεί σύντομα υπουργική απόφαση, ωστόσο οι μαθητές της τελευταίας τάξης του Λυκείου, που θα εξεταστούν πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2020 με το νέο σύστημα, πρέπει να έχουν κατά νου ότι δεν θα ισχύσει η ρύθμιση για τα Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης.

Αυτό σημαίνει ότι, για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια, θα ληφθεί υπόψη μόνο ο βαθμός των πανελλαδικών εξετάσεων και όχι ο βαθμός του απολυτηρίου. Ο βαθμός του απολυτηρίου θα συνυπολογίζεται από τις επόμενες εξετάσεις (σχολικό έτος 2021), με τον τελικό βαθμό να προκύπτει κατά 90% από την επίδοση στις πανελλαδικές και κατά 10% από τη βαθμολογία του απολυτηρίου.

Επίσης, φέτος οι υποψήφιοι παλαιότερων ετών θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θα εξεταστούν με το νέο σύστημα ή με το παλιό. Οσοι επιλέξουν το παλιό σύστημα διεκδικούν ειδικό ποσοστό θέσεων, το οποίο όμως δεν έχει καθοριστεί μέχρι στιγμής.

Αγωνία υπάρχει και για τον αριθμό των εισακτέων. Αν ισχύσει η πρόταση του υπουργείου να έχουν ισχυρό λόγο τα Πανεπιστήμια στον καθορισμό των εισακτέων, τότε η μείωση των τελευταίων πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Θετικό είναι το γεγονός ότι δεν θα ισχύσει φέτος η βάση του 10, κάνοντας λίγο πιο εύκολη μια κατά γενική ομολογία δύσκολη χρονιά για τους υποψηφίους.

Η εξεταστέα ύλη

Οπως ισχύει τα τελευταία χρόνια, τα θέματα των φετινών πανελλαδικών θα προκύψουν από την εξεταστέα ύλη του εκάστοτε μαθήματος και θα αποτελούνται από ερωτήσεις σύντομης απάντησης ή ελεύθερης ανάπτυξης. Οι ερωτήσεις θα είναι κλιμακούμενου βαθμού δυσκολίας, ανάλογες με εκείνες που περιέχονται στα σχολικά εγχειρίδια και στις οδηγίες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Μάθημα Κοινωνιολογίας

Αναφορικά με το μάθημα της Κοινωνιολογίας, που θα εξεταστεί πρώτη φορά φέτος, θα περιλαμβάνει δύο ομάδες θεμάτων. Στην πρώτη θα υπάρχουν δύο θέματα (25 μονάδες το καθένα) με ερωτήσεις διαφορετικών τύπων που θα ελέγχουν τη γνώση και κατανόηση βασικών γνωστικών στοιχείων.

Στη δεύτερη ομάδα θα περιέχονται δύο θέματα (25 μονάδες το καθένα) ευρείας ανάπτυξης, μέσω των οποίων θα ελέγχεται η ικανότητα συνθετικής ανάλυσης και διασύνδεσης γνώσεων, γεγονότων και διαδικασιών.

Πηγή Εφημερίδα των Συντακτών
Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Σχόλια
Loading...
Viagra Kaufen Tadalafil Kaufen Buy Klonopin Online