Σύνοψη: Η 108η Σύνοδος Πρυτάνεων ζητά την άμεση έκδοση προκήρυξης μέσω ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 1.500 μόνιμων διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια της χώρας, καθώς επισημαίνεται η επιδεινούμενη υποστελέχωση και οι αυξημένες ανάγκες λόγω νέων διοικητικών δομών. Παράλληλα, προτείνονται μέτρα για τη στήριξη μελών ΔΕΠ και τη βελτίωση της λειτουργίας των ΑΕΙ.
Σύνοδος Πρυτάνεων: Αίτημα για 1.500 προσλήψεις διοικητικού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ
Στην ανάγκη έκδοσης κατεπείγουσας προκήρυξης μέσω ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου διοικητικού προσωπικού στα ελληνικά ΑΕΙ επιστρέφει η 108η Σύνοδος Πρυτάνεων. Το κύριο ζήτημα που αναδεικνύεται είναι η υποστελέχωση των διοικητικών υπηρεσιών των πανεπιστημίων, η οποία αναμένεται να επιδεινωθεί λόγω των προγραμματισμένων συνταξιοδοτήσεων τις επόμενες χρονιές.
Το πρόβλημα της υποστελέχωσης και οι νέες διοικητικές ανάγκες
Η υποστελέχωση καθίσταται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο (Ν. 4957/2022) ιδρύονται νέες διοικητικές δομές στα ΑΕΙ, οι οποίες πολλαπλασιάζουν τις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό. Η αύξηση αυτή επιβάλλει άμεσες προσλήψεις για τη διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας και την αποτελεσματική διαχείριση των νέων δομών.
Αιτήματα της Συνόδου Πρυτάνεων
- Έκδοση ειδικής προκήρυξης μέσω ΑΣΕΠ με διαδικασία fast track για την πρόσληψη τουλάχιστον 500 διοικητικών υπαλλήλων άμεσα και επιπλέον 1.000 εντός της επόμενης διετίας.
- Μοριοδότηση υποψηφίων με βάση τη γενική και ειδική εμπειρία έως και 84 μήνες, καθώς και την εντοπιότητα, προκειμένου να διευκολυνθεί η επιλογή καταρτισμένου και τοπικά προσανατολισμένου διοικητικού προσωπικού.
Ρυθμίσεις για τα μέλη ΔΕΠ και τη λειτουργία των ΑΕΙ
Η Σύνοδος θέτει επίσης προτάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και τη διασφάλιση του έργου των μελών ΔΕΠ, λαμβάνοντας υπόψη ότι αρκετά τμήματα έχουν περιορισμένο αριθμό καθηγητών (λιγότερους από 60). Οι βασικές προτάσεις περιλαμβάνουν:
- Δυνατότητα ανάληψης θεσμικών ρόλων από μέλη ΔΕΠ με επίπεδο μόνιμου Επίκουρου Καθηγητή όπου απαιτείται.
- Παράταση των συμβάσεων των Ακαδημαϊκών Υποτρόφων κατά ένα ακόμη ακαδημαϊκό έτος για τη συνέχιση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας.
- Επαναφορά της άδειας για προσωπικούς λόγους στα μέλη ΔΕΠ, ΕΕΠ και ΕΔΙΠ.
- Νομοθετική ρύθμιση ώστε η άδεια μητρότητας πέντε μηνών και η άδεια ανατροφής παιδιού εννέα μηνών να υπολογίζονται ως χρόνος προϋπηρεσίας με πλήρεις αποδοχές, κάτι κρίσιμο για τη μονιμοποίηση και εξέλιξη των μελών ΔΕΠ.
- Αναγνώριση ως προϋπηρεσίας για μισθολογική εξέλιξη του διδακτικού και ερευνητικού έργου που πραγματοποιείται σε ερευνητικά ινστιτούτα ελληνικών ΑΕΙ ή διεθνείς οργανισμούς υψηλού κύρους όπως το CERN, ακόμα κι αν αυτοί δεν ανήκουν στην παραδοσιακή πανεπιστημιακή δομή.
Ενίσχυση της διεθνοποίησης των ελληνικών ΑΕΙ
Σημαντική επισημαίνεται η ανάγκη για ενίσχυση των μονάδων διεθνοποίησης με εξειδικευμένο προσωπικό. Η συμμετοχή διεθνών στελεχών στα ελληνικά πανεπιστήμια παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη (λιγότερο από 5%), γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τη διεθνή εικόνα και λειτουργία των ελληνικών ΑΕΙ.
Μάλιστα, προτείνεται μία αύξηση των σχετικών δεικτών που λαμβάνονται υπόψη στην αξιολόγηση των πανεπιστημίων από την ΕΘΑΑΕ, έτσι ώστε να ευθυγραμμιστούν περισσότερο με τις διεθνείς πρακτικές και κατατάξεις.
Με τα παραπάνω αιτήματα και προτάσεις, η Σύνοδος Πρυτάνεων επιχειρεί να δώσει το πλαίσιο για μια πιο αποτελεσματική και βιώσιμη διοικητική και ακαδημαϊκή λειτουργία στα πανεπιστήμια της χώρας, εν μέσω προκλήσεων όπως η υποστελέχωση και η ανάγκη για διεθνοποίηση.
[Πηγή: https://www.alfavita.gr/ergasia/477372_synodos-prytaneon-aitima-gia-1500-proslipseis-dioikitikoy-prosopikoy-meso-asep]