ΣΤΕ: Αντισυνταγματική η διδασκαλία των θρησκευτικών

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικά και αντίθετά στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τα προγράμματα σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Σχετικά με τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών, η Ολομέλεια του Δικαστηρίου έκρινε, κατά πλειοψηφία, ότι πρέπει να επιδιώκεται η ανάπτυξη της ορθόδοξης χριστιανικής συνείδησης και ότι το μάθημα αυτό απευθύνεται αποκλειστικά στους ορθόδοξους χριστιανούς μαθητές.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο, οι ετερόδοξοι, αλλόθρησκοι ή άθεοι μαθητές έχουν δικαίωμα πλήρους απαλλαγής από το μάθημα με την υποβολή σχετικής δήλωσης, η οποία θα μπορούσε να γίνει με την επίκληση λόγων θρησκευτικής συνείδησης.

Παράλληλα, το Συμβούλιο υπογραμμίζει πως για να αποτραπεί ο κίνδυνος “ελεύθερης ώρας” θα πρέπει να προβλεφθεί η διδασκαλία ισότιμου μαθήματος, σε περίπτωση που υπάρξει ικανός αριθμός μαθητών που θα πάρουν απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, στη συγκεκριμένη περίπτωση “τα επίδικα προγράμματα σπουδών, όπως προκύπτει από τους σκοπούς και το περιεχόμενό τους, δεν αποβλέπουν στην ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των ορθόδοξων μαθητών“.

“Τα μεν προγράμματα του δημοτικού και του γυμνασίου δεν περιέχουν ολοκληρωμένη -και διακριτή έναντι άλλων δογμάτων και θρησκειών- διδασκαλία των δογμάτων, ηθικών αξιών και παραδόσεων της ορθόδοξης εκκλησίας, το δε πρόγραμμα του λυκείου είναι αποσυνδεδεμένο από τη διδασκαλία αυτή”.

Κρίθηκε ότι τα επίδικα προγράμματα σπουδών (επί υπουργίας Γαβρόγλου)  έρχονται σε αντίθεση με τα άρθρα 16 παρ.2 και 13 παρ.1 του Συντάγματος, με το άρθρο 2 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ και με την Αρχή της Ισότητας (άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος, άρθρα 14 και 9 της ΕΣΔΑ).

Πηγή ThePressProject
Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Σχόλια
Loading...
Viagra Kaufen Tadalafil Kaufen Buy Klonopin Online