Μάχη επιβίωσης δίνουν οι απολυμένοι εκπαιδευτικοί

Από το πραξικόπημα του 2016 και μετά ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν προχώρησε σε «κάθαρση» του δημοσίου: από τις 15 Ιουλίου του 2016 μέχρι σήμερα έχουν απολυθεί συνολικά 134.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ανάμεσά τους δάσκαλοι και ακαδημαϊκοί.

Πολλοί εξ΄ αυτών εκτίουν ποινές φυλάκισης. Στο ίδιο διάστημα η τουρκική κυβέρνηση έβαλε λουκέτο σε συλλόγους, ιδρύματα αλλά και μέσα ενημέρωσης που φέρονται να εμπλέκονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Για τους απολυμένους οι συνέπειες είναι πολύ συχνά ιδιαίτερα επώδυνες μιας και πέρα από τον μισθό στερούνται και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Αποκλεισμός και από κοινωνικές παροχές

Όσοι δημόσιοι υπάλληλοι απολύονται με προεδρικά διατάγματα στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης χάνουν μετά από 101 μέρες και την ασφάλιση υγείας και δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες οι τούρκοι πολίτες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες μπορούν να αιτούνται τη λεγόμενη «πράσινη κάρτα» η οποία διασφαλίζει παροχές κοινωνικής πρόνοιας στα πεδία της εκπαίδευσης, της υγείας αλλά και της κατοικίας. Ωστόσο, από τις παροχές αυτές ωστόσο εξαιρούνται όσοι έχουν απολυθεί στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης καθώς θεωρούνται τρομοκράτες και προδότες.

Δραματική η κατάσταση των απολυμένη σύμφωνα με έρευνα

Βάσει έρευνας που πραγματοποίησε ο βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερίογλου, παθών και ο ίδιος, το 69% των πολιτών που απολύθηκαν με προεδρικά διατάγματα δεν λαμβάνουν κοινωνικές παροχές.

Την ίδια ώρα το 85% αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα ενώ το 45% επανεμφάνισε μετά την απόλυση παλαιότερα προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι απολύσεις αυτές έχουν συχνά δραματικές επιπτώσεις για όλη την οικογένεια.

Συγκλονιστικά είναι, ακόμα, και τα όσα βιώνουν οι παθόντες από τον κοινωνικό τους περίγυρο. «Υπάρχουν μαρτυρίες που θέλουν γείτονες να βάζουν καρφιά μέσα στα παπούτσια τους ή να πετάνε αντικείμενα στα μπαλκόνια τους», λέει ο Γκεργκερίογλου.

Ο πρόεδρος του κεντρικού συμβουλίου του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου Σινάν Αντιγιαμάν χαρακτηρίζει παράνομη την πρακτική αυτή της τουρκικής κυβέρνησης να αφαιρεί από απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους την κάρτα υγείας διότι τα δικαιώματα των ασθενών προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις, όπως λέει.

«Τα όσα βιώνουν οι άνθρωποι αυτοί συνιστούν παραβίαση του δικαιώματός τους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σε όλες τις χώρες το κράτος οφείλει να προστατεύει το σύστημα υγείας».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Σχόλια
Loading...
Viagra Kaufen Tadalafil Kaufen Buy Klonopin Online