Καθηγήτρια σε λόγο για την 28η Οκτωβρίου: ο Μεταξάς ήταν δικτάτορας-αναγκάστηκε να πει “Όχι”

Έναν διαφορετικό πανηγυρικό λόγο εκφώνησε καθηγήτρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Χρυσούπολη Καβάλας, όταν κατά την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου μίλησε για τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα του «Όχι» και της εισόδου της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αφήνοντας πίσω της τα καθιερωμένα περί ηρωικού «εθνικού μύθου».

Στον Δήμο Νέστου, η εκπαιδευτικός Χρυσούλα Χαβελάκη επισήμανε ότι ο Μεταξάς δεν ήταν εκλεγμένος πρωθυπουργός αλλά δικτάτορας, καθώς και ότι ήταν πολιτικά αναγκασμένος από τις πολιτικές δυνάμεις της εποχής να μην δεχτεί τους όρους της Ιταλίας, παρόλο που ο ίδιος ήταν πολιτικά κοντά στις ιδέες του άξονα των Χίτλερ-Μουσολίνι.

Αναλυτικά, απόσπασμα της ομιλίας της εκπαιδευτικού από ρεπορτάζ τοπικού τηλεοπτικού σταθμού όπως το μεταφέρει το tvxs:

“”Κατά συνέπεια κύριε Πρέσβη, έχουμε πόλεμο“. Αυτήν την απάντηση αναγκάστηκε να δώσει ο απόστρατος συνταγματάρχης και μη εκλεγμένος πρωθυπουργός της Ελλάδας Ιωάννης Μεταξάς.

Και λέω αναγκάστηκε γιατί από την ιστορία αλλά και την αυτοβιογραφία του γνωρίζουμε ότι την ώρα που έλεγε αυτά τα λόγια δεν είχε στο μυαλό του ιδέες για αντίσταση και πόσο μάλλον για νίκη.

Ούτε πίστευε ότι έπραττε το σωστό, αντιστεκόμενος στον άξονα των Μουσολίνι και Χίτλερ. Στο κάτω-κάτω ο Μεταξάς ήταν στην Ελλάδα ότι ήταν οι προαναφερθέντες στις χώρες τους: φασίστες-δικτάτορες.

Ο Ιταλός πρέσβης τού είχε παρουσιάσει ένα μνημόνιο. Ένα μνημόνιο που απαιτούσε ελάχιστες, πράγματι, παραχωρήσεις εθνικής κυριαρχίας από πλευράς της Ελλάδας….».

Σημειώνεται ότι η νεαρή καθηγήτρια δεν είπε κάτι διαφορετικό από τα ιστορικά γεγονότα, όπως ακριβώς τα έχει διατυπώσει για την επέτειο και ο Μάνος Χατζιδάκις.

Πηγή tvxs
Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Σχόλια
Loading...
Viagra Kaufen Tadalafil Kaufen Buy Klonopin Online