Η 11μερη απεργία έληξε: οι εκπαιδευτικοί του Σικάγο γυρίζουν στην τάξη νικητές

Οι εκπαιδευτικοί του Σικάγο επέστρεψαν στο σχολείο χθες Παρασκευή 1-11-19 μετά από απεργία που διήρκησε 11 ημέρες.

Διαδήλωναν κάθε μέρα μέσα στο χιόνι και τη βροχή μέχρι το συνδικάτο και οι αξιωματούχοι της πόλης να καταλήξουν σε συμφωνία με κύρια σημεία την αύξηση της αμοιβής των εκπαιδευτικών και την τοποθέτηση κοινωνικού λειτουργού και νοσηλευτή σε κάθε σχολείο.

Ορισμένες από τις πιο φιλόδοξες προτάσεις των εκπαιδευτικών, όπως η διεκδίκηση της δημιουργίας δικτύου κατοικιών για εκπαιδευτικούς με χαμηλό κόστος από τον Δήμο δεν έγιναν αποδεκτές.

“Ικανοποιήθηκαν όλες οι διεκδικήσεις μας; Όχι. Αλλά μπορώ να πω ότι έγιναν σημαντικά βήματα προς μια πιο δίκαιη εκπαιδευτική πραγματικότητα” δήλωσε ο Jesse Sharkey, πρόεδρος του συνδικάτου εκπαιδευτικών του Σικάγο, σε συνέντευξη τύπου την Πέμπτη.

Η περιφέρεια δεσμεύτηκε να δαπανήσει 35 εκατομμύρια δολάρια για να σπάσουν οι τάξεις με μεγάλο αριθμό μαθητών και να δώσει προτεραιότητα σε σχολεία στα οποία φοιτούν μαθητές από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Η συμφωνία περιλαμβάνει αύξηση των αμοιβών των εκπαιδευτικών κατά 16% σε διάστημα πέντε ετών και αξιοσημείωτη αύξηση 40% για τους βοηθούς δασκάλου, τους διοικητικούς υπαλλήλους και άλλους χαμηλόμισθους εργαζόμενους των σχολείων.

Οι εκπαιδευτικοί όμως ήθελαν περισσότερα. Διεκδικούσαν προσιτή στέγαση στην πόλη για μαθητές και καθηγητές. Η διεκδίκηση αυτή εμφανίζεται για πρώτη φορά από ένα εκπαιδευτικό συνδικάτο στις διαπραγματεύσεις για τις συμβάσεις εργασίας.

Αιτήματα που ξεφεύγουν από τις διαπραγματεύσεις για τις αποδοχές αποτελούν μέρος ενός ανοδικού κινήματος, το οποίο καθοδηγείται από εκπαιδευτικά και εργατικά συνδικάτα, του οποίου οι διεκδικήσεις εστιάζουν σε ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης και όχι αποκλειστικά σε ζητήματα αμοιβών.

Το κίνημα αυτό είναι γνωστό ως “διαπραγμάτευση για το κοινό καλό“.

Στα δημόσια σχολεία του Σικάγο φοιτά ένα υψηλό ποσοστό φτωχών μαθητών και παρατηρούνται χαμηλά ποσοστά αποφοίτησης. Μολονότι τα ποσοστά αποφοίτησης των λυκείων έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, τα σχολεία του Σικάγο διαφέρουν σημαντικά σε ποσοστό αποφοίτησης από τα σχολεία των γειτονικών περιφερειών.

Οι διαφορές δεν σταματούν εκεί: τα σχολεία του Σικάγο έχουν τάξεις με μεγαλύτερο αριθμό μαθητών, λιγότερους εκπαιδευτικούς με μεταπτυχιακές σπουδές και λιγότερες κρατικές επενδύσεις ανά μαθητή σε σχέση με τις γειτονικές περιφέρειες.

Αυτό το μοντέλο διαπραγμάτευσης στο Σικάγο και σε άλλες πόλεις έχει μεικτά απότελέσματα. Ο δήμαρχος Lori Lightfoot υποσχέθηκε να επικεντρωθεί στο ζήτημα της προσιτής στέγασης, αλλά όχι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τις συλλογικές συμβάσεις.

Ωστόσο, το συνδικάτο των εκπαιδευτικών πέτυχε να συμφωνήσει ο Δήμος στην παροχή στέγης σε παράνομους μετανάστες σε σχολικές αίθουσες που δεν χρησιμοποιούνταν. Η τελική συμφωνία δείχνει ότι οι απεργίες λειτουργούν.

Οι εκπαιδευτικοί του Σικάγο δεν πέτυχαν όσα ζητούσαν, αλλά πήραν περισσότερο από ποτέ άλλοτε, συμπεριλαμβανομένων επιπλέον 30 εκατομμυρίων δολαρίων δαπανών για την εκπαίδευση.

Πηγή Vox
Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Σχόλια
Loading...
Viagra Kaufen Tadalafil Kaufen Buy Klonopin Online