Σύνοψη: Η ΕΛΜΕ Ζακύνθου καταγγέλλει την αθόρυβη αύξηση του παραβόλου συμμετοχής στις εξετάσεις ΑΣΕΠ για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς από 3 σε 15 ευρώ, καθώς και την αύξηση στο παράβολο ένστασης. Καλεί την κυβέρνηση να ανακαλέσει τις αυξήσεις αυτές, ιδιαίτερα σε μια περίοδο με σοβαρές δυσκολίες για τους εκπαιδευτικούς αναπληρωτές.
ΕΛΜΕ Ζακύνθου καταγγέλλει την αύξηση του παραβόλου ΑΣΕΠ για αναπληρωτές
Σε μία περίοδο που οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν ήδη σημαντικές δυσκολίες, η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Ζακύνθου εκφράζει την έντονη αντίδρασή της για την «αθόρυβη» αύξηση του παραβόλου συμμετοχής στις διαδικασίες πρόσληψης του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ). Το παράβολο αυξήθηκε από 3 σε 15 ευρώ, ενώ αντίστοιχη αύξηση καταγράφεται και στο παράβολο ένστασης, από 20 σε 50 ευρώ.
Αναλυτική τοποθέτηση της ΕΛΜΕ Ζακύνθου
Στην ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Ζακύνθου αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Εδώ και λίγες μέρες επικρατεί αναβρασμός στα σχολεία. Η κυβέρνηση προχώρησε αθόρυβα σε αύξηση του παραβόλου συμμετοχής σε διαδικασίες πρόσληψης του ΑΣΕΠ (από 3 σε 15 ευρώ) και σε αυτό του παραβόλου ένστασης (από 20 σε 50 ευρώ). Πραγματικά τι άλλο θα σκεφτούν; Δε φτάνει που οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ζουν μέσα στην ανασφάλεια, έχουν δώσει χιλιάδες ευρώ σε “προσόντα” για μια θέση στον ήλιο, πάνω από το 1/3 του πενιχρού μισθού τους σε σπίτια-χρέπια προκειμένου να καταφέρουν να εργαστούν, μετά και τις εξελίξεις που αφορούν τις αλλαγές στο επίδομα ανεργίας, τώρα έρχεται και η τελευταία πράξη στο θλιβερό έργου του Υπουργείου Παιδείας!»
Η ΕΛΜΕ επισημαίνει ότι οι συνέπειες αυτής της αύξησης είναι ιδιαίτερα επώδυνες, ειδικά μέσα σε ένα σχολικό περιβάλλον όπου οι παραιτήσεις αναπληρωτών έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ, τα κενά εξακολουθούν να παραμένουν και οι μαθητές στοιβάζονται σε τμήματα με 27-28 μαθητές.
Απαιτείται άμεση ανάκληση της αύξησης
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ Ζακύνθου καλεί την κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα αυτές τις αυξήσεις και να αναγνωρίσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί που καλούνται να επενδύσουν όχι μόνο χρόνο αλλά και σημαντικά οικονομικά ποσά για να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας. Οι αυξήσεις στο παράβολο συμμετοχής και ένστασης επιδεινώνουν την ήδη δυσμενή κατάσταση και λειτουργούν ως επιπλέον εμπόδιο για την πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην εργασία.
Η ΕΛΜΕ Ζακύνθου τονίζει πως η πολιτεία οφείλει να υποστηρίξει τους εκπαιδευτικούς και να δημιουργήσει συνθήκες αξιοπρεπείς για το έργο τους, ειδικά σε μια περίοδο όπου το εκπαιδευτικό σύστημα πιέζεται έντονα από την έλλειψη προσωπικού και υποδομών.
Πηγή: https://elmez.blogspot.com/