Έκθεση Περιστατικών εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας

Το Τμήμα Θρησκευτικών Ελευθεριών και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Διεύθυνσης Θρησκευτικής Εκπαίδευσης και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων δημοσιοποίησε την «Έκθεση για τα Περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα» για το 2017.

Στο Εισαγωγικό μέρος παρουσιάζεται το ιστορικό και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, καθώς και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα. Γίνεται ειδική αναφορά στην ανέγερση, ίδρυση και λειτουργία λατρευτικών χώρων.

Στο δεύτερο μέρος παρατίθενται τα περιστατικά σε βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας που κατέγραψε η Υπηρεσία κατά το έτος 2017 ανά θρησκευτική κοινότητα. Τα περιστατικά συνοδευόμενα από ιστορικά, νομικά και στατιστικά στοιχεία κατά περίπτωση. Συνολικά για το έτος 2017 καταγράφηκαν πεντακόσια πενήντα έξι περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας ως εξής:

  • Χριστιανισμός: Πεντακόσια τριάντα επτά (537) περιστατικά πάσης φύσεως (βανδαλισμοί, διαρρήξεις, κλοπές, ιεροσυλίες, πυρκαγιές και λοιπές βεβηλώσεις). Ειδικότερα:

  • στην Ορθόδοξη Εκκλησία αφορούν πεντακόσια είκοσι πέντε περιστατικά (δηλαδή το 94% επί των συνολικών περιστατικών), αρκετά από τα οποία φέρουν χαρακτηριστικά θρησκευτικής μισαλλοδοξίας,

  • δύο περιστατικά αφορούν στην Καθολική Εκκλησία,

  • ένα στην Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία,

  • τέσσερα στην Αρμενική Ευαγγελική Εκκλησία,

  • ένα στους Γνησίους Ορθοδόξους Χριστιανούς (Γ.Ο.Χ. – «Παλαιοημερολογίτες») και

  • τέσσερα στους Χριστιανούς Μάρτυρες του Ιεχωβά.

  • Ιουδαϊσμός: Έντεκα περιστατικά, αρκετά από τα οποία φέρουν προδήλως ρατσιστικό/αντισημιτικό χαρακτήρα.

  • Μουσουλμανισμός: Οκτώ περιστατικά.

Δεν αναφέρθηκαν περιστατικά σε βάρος χώρων άλλων θρησκευμάτων.

Στο τρίτο μέρος ακολουθεί γεωγραφική και στατιστική απεικόνιση των δεδομένων υπό μορφή χαρτών και γραφημάτων με αποτύπωση:

  • της γεωγραφικής κατανομής των περιστατικών στην Επικράτεια ανά Θρήσκευμα,

  • της γεωγραφικής κατανομής του συνόλου των καταγεγραμμένων περιστατικών ανά Περιφέρεια, με τα περισσότερα περιστατικά να σημειώνονται στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας,

  • της χρονολογικής κατανομής των περιστατικών ανά μήνα, με τα περισσότερα περιστατικά εντός του μηνός Μαρτίου,

  • των εξιχνιασθέντων (32%) και μη εξιχνιασθέντων (68%) περιστατικών.

Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου σημειώνει στο κείμενο με το οποίο προλογίζει την Έκθεση:

H Έκθεση για τα περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας αποδεικνύει την ιδιαίτερη ευαισθησία και σεβασμό με τον οποίο η παρούσα Κυβέρνηση προσεγγίζει τα θέματα αυτά και προστατεύει την θρησκευτική ελευθερία. Θρησκευτική ελευθερία χωρίς Εκκλησίες, Συναγωγές, Τζαμιά ή όπως αλλιώς ονομάζονται οι χώροι λατρείας δεν μπορεί να υπάρξει. Γι’ αυτό και κάθε επίθεση σ’ έναν χώρο λατρείας είναι μια επίθεση στην θρησκευτική ελευθερία.

Κώστας Γαβρόγλου, Υπουργός, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής ανέφερε σχετικά:

Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι το πρώτο θύμα των επιθέσεων στην πατρίδα μας είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία. Το γεγονός αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί. Οφείλουμε, Πολιτεία και Εκκλησία, να αναζητήσουμε τρόπους συνεργασίας, ώστε αυτή η βέβηλη πραγματικότητα που προσβάλλει την Ιστορία και την ταυτότητά μας να εξαλειφθεί. Το δεύτερο σημείο που πρέπει να προσεχθεί είναι ότι, ενώ οι Έλληνες Εβραίοι είναι το 0,05% του συνολικού πληθυσμού, σημειώνεται σταθερά δυσανάλογος αριθμός περιστατικών εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας του Ιουδαϊσμού (2% για το 2017). Τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά έχουν αντισημιτικό/ρατσιστικό χαρακτήρα. Είναι σαφές ότι πρέπει να επιμείνουμε στην ανάγκη καταπολέμησης του αντισημιτισμού και της κουλτούρας που τον συνοδεύει, η οποία στοχεύει, πρώτα απ’ όλα, την ίδια τη δημοκρατία μας.

Γιώργος Καλαντζής, Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων

Η «Έκθεση για τα Περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα» για το 2017 υπάρχει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και μπορειτε, ακόμα, να την κατεβάσετε από ΕΔΩ.

Πηγή ΥΠΠΕΘ
Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Σχόλια
Loading...
Viagra Kaufen Tadalafil Kaufen Buy Klonopin Online