Ανάπτυξη διαπολιτισμικών δεξιοτήτων μέσω της λογοτεχνίας: το διήγημα ΑΩ (έρευνα)

Στο επιστημονικό περιοδικό Μέντορας διαβάσαμε μια ενδιάφερουσα έρευνα που αφορά τη δημιουργία πρωτότυπου διηγήματος στο οποίο θα ενσωματώνονται τα βασικά χαρακτηριστικά που συνιστούν το διαπολιτισμικό δυναμικό ενός λογοτεχνικού κειμένου και τα οποία θα μπορούν να εντοπιστούν από το διαπολιτισμικό μοντέλο, προκειμένου να δοθούν διαπολιτισμικές ερμηνείες.

Το άρθρο έχει έντονο εκπαιδευτικό ενδιαφέρον γιατί περιλαμβάνει ολόκληρο το διήγημα “ΑΩ” το οποίο εκτυλίσσεται σε έναν 2-διάστατο κόσμο γραμμάτων. Στον φανταστικό αυτό κόσμο υπάρχουν οι περιοχές Αλφαβητοχώρα, όπου ζουν αραβικά γράμματα που κινούνται από τα δεξιά προς τα αριστερά, και Γραμματοχώρα όπου ζουν λατινικά γράμματα που κινούνται από αριστερά προς τα δεξιά. Αν και τα γράμματα των δύο περιοχών δεν έχουν συναντηθεί ποτέ, όλα αλλάζουν όταν ένα γενναίο γράμμα από την Αλφαβητοχώρα κάνει το μεγάλο βήμα να διασχίσει το αριστερό περιθώριο. Διαβάστε την περίληψη παρακάτω:

“Στόχος αυτής της έρευνας είναι η δημιουργία πρωτότυπου διηγήματος, στο οποίο θα ενσωματώνονται τα βασικά χαρακτηριστικά που συνιστούν το διαπολιτισμικό δυναμικό ενός λογοτεχνικού κειμένου και τα οποία θα μπορούν να εντοπιστούν από το διαπολιτισμικό μοντέλο, προκειμένου να δοθούν διαπολιτισμικές ερμηνείες. Παρουσιάζεται το διήγημα ΑΩ , που εκτυλίσσεται σε έναν 2-διάστατο κόσμο γραμμάτων, μέρος του οποίου αποτελούν η Αλφαβητοχώρα, όπου ζουν αραβικά γράμματα που κινούνται από τα δεξιά προς τα αριστερά, και η Γραμματοχώρα, όπου ζουν λατινικά γράμματα που κινούνται από αριστερά προς τα δεξιά. Η συζήτηση της ενσωμάτωσης διαπολιτισμικών στοιχείων δείχνει πως η συγγραφή ενός κειμένου με διαπολιτισμικά χαρακτηριστικά φαίνεται εφικτή, λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένους περιορισμούς και δυσκολίες”.

Το πλήρες άρθρο είναι διαθέσιμο ΕΔΩ (σελίδα 252).

Πηγή ΙΕΠ
Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Σχόλια
Loading...
Viagra Kaufen Tadalafil Kaufen Buy Klonopin Online