Πελώνη: τέλη Μάρτη ανοίγουν γυμνάσια/λύκεια-αργότερα τα δημοτικά

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στην ενημέρωση των συντακτών περιέγραψε τις τρεις φάσεις κατά τις οποίες θα γίνει η έξοδος από το lockdown.

Η αρχή της εξόδου από το «τούνελ» του κορονοϊού θα γίνει – κατά πάσα πιθανότητα – στις 22 Μαρτίου. Η πρώτη φάση θα αφορά το άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων έως τα τέλη Μαρτίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι αυτή τη φορά να ανοίξουν αντίστροφα οι σχολικές μονάδες.

Δηλαδή πρώτα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, τα οποία έχουν μείνει για πολύ καιρό κλειστά και στη συνέχεια τα δημοτικά.

“Προσβλέπουμε και ελπίζουμε πως το λιανεμπόριο θα ανοίξει πριν το τέλος Μαρτίου, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν. Ο σχεδιασμός είναι να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια πριν το τέλος του μήνα”, ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Πελώνη.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μάλιστα έθεσε την 22η Μαρτίου ως μια από τις ημερομηνίες που μπορεί να ανοίξει το λιανικό εμπόριο. “Το βασικό μας σενάριο είναι ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να λειτουργεί με μια κανονικότητα η οικονομία.

Ωστόσο έχουμε εναλλακτικά σενάρια, ώστε να σταθμίζουμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα για τη στήριξη που θα πρέπει να παρέχουμε. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την κοινωνία όσο χρειαστεί. Αλλά όσο παρατείνεται η κατάσταση, τόσο μειώνεται και η δυνατότητα για όσο το δυνατό μεγαλύτερη κάλυψη των υφιστάμενων απωλειών”.

Θυμίζουμε πως η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος τόσο των σχολείων όσο και καταστημάτων από την ερχόμενη Τρίτη 16 Μαρτίου (διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).

Στη συνέχεια και εφόσον δεν παρατηρηθεί έκρηξη κρουσμάτων από το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων, θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση η οποία θα περιλαμβάνει το άνοιγμα της εστίασης εντός του Απριλίου μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, η επικρατέστερη ημερομηνία για το άνοιγμα της εστίασης είναι η 12η Απριλίου. Εφόσον δεν το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, τότε το άνοιγμα θα μεταφερθεί μια εβδομάδα, δηλαδή στις 19 του ίδιου μήνα.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του MEGA, τα μέτρα αυτή τη φορά θα είναι πολύ πιο αυστηρά από αυτά που είχαμε συνηθίσει πριν το κλείσιμό της, τον περασμένο Νοέμβριο. Συγκεκριμένα, σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται έως τέσσερα άτομα.

Ακόμα, το σχέδιο είναι να γίνονται πολύ συχνά τεστ στους εργαζόμενους. Τα χρήματα για τα covid test θα καλυφθούν εν μέρει από την κυβέρνηση. Δηλαδή, θα επιδοτηθούν οι εργοδότες για να κάνουν πιο συχνά τεστ στους εργαζόμενους, όπως έγινε με τις σόμπες εξωτερικού χώρου.

Τέλος, στην τρίτη και τελευταία φάση αναμένεται – εφόσον έχουν πάει καλά οι προηγούμενες δύο – να μπούμε τον Μάιο. Η τρίτη φάση θα σημάνει ουσιαστικά και τη σταδιακή επανεκκίνηση του τουρισμού.

Βέβαια, αυτό θα κριθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα, αλλά και από την καθιέρωση του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Μάλιστα η σχετική πρόταση της προέδρου της Κομισιόν, όπως η ίδια ανέφερε στην επιστολή τους προς τους ευρωπαίους ηγέτες αναμένεται να υιοθετηθεί στις 17 Μαρτίου και θα πρέπει οι σχετικές διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών.

Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες, τον Ιούνιο αναμένεται να ολοκληρωθεί το άνοιγμα της χώρας, αφού τότε σχεδιάζεται να «σηκώσουν» ρολά bar και γυμναστήρια.

Πηγή In.gr
Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Σχόλια
Loading...