Σχετικά με τις εξελίξεις στην εκπαίδευση: αλλαγές στον νόμο Γαβρόγλου

Ανακοίνωση του αιρετού ΚΥΣΠΕ Βασίλη Παληγιάννη με αφορμή τις προκηρύξεις μόνιμων διορισμών: αλλαγές στον νόμο Γαβρόγλου, εξίσωση δικαιωμάτων αναπληρωτών-μόνιμων, μόνιμοι διορισμοί

Παραμονή Χριστουγέννων 24/12/2019 δημοσιεύτηκαν οι προκηρύξεις ΑΣΕΠ για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση.

Αναμφισβήτητα είναι μια θετική εξέλιξη, αν αναλογιστούμε ότι μετά από 10 χρόνια αδιοριστίας (2009-2019) η δημόσια εκπαίδευση θα ενισχυθεί με 10.500 μόνιμους εκπαιδευτικούς. Θυμίζουμε, σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία πρόσληψης των 4.500 εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή.

Επιτέλους, μετά από 5 χρόνια ανέξοδων υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα από Μπαλτά, Φίλη και Γαβρόγλου για 30.000, 20.000 και 15.000 μόνιμους διορισμούς, δρομολογήθηκαν και υλοποιούνται οι διαδικασίες για την πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου μας.

Ελπίζουμε, πως η απόφαση της κυβέρνησης να πραγματοποιήσει 4.500 + 10.500 μόνιμους διορισμούς, να μην απογοήτευσε αυτούς που είχαν επενδύσει σε μια αρνητική ρητορική για πάγωμα των διορισμών στην ειδική αγωγή και για κόψιμο των διορισμών στη γενική.

Σήμερα το εκπαιδευτικό μας σύστημα στηρίζει τη λειτουργία του στο θεσμό των αναπληρωτών. Oι 40.000 και πλέον αναπληρωτές που εργάζονται στη δημόσια εκπαίδευση πιστοποιούν πως το αίτημα για μόνιμους διορισμούς δεν είναι απλά απαίτηση των καιρών, είναι αναγκαιότητα.

Άποψή μας είναι πως όφειλε η σημερινή κυβέρνηση να προχωρήσει, όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί, στην καταγραφή των πραγματικών αναγκών της εκπαίδευσης σε εκπαιδευτικό προσωπικό και στη δρομολόγηση αντίστοιχων διορισμών. Οι 10.500 διορισμοί δεν καλύπτουν τις ανάγκες της γενικής εκπαίδευσης.

Όφειλε η πολιτική ηγεσία να ξεκαθαρίσει εκ των προτέρων την ακριβή κατανομή των διορισμών ανά κλάδο και ειδικότητα. Ελπίζουμε σύντομα και πριν την υποβολή των αιτήσεων να ανακοινωθεί η κατανομή. Όφειλε επίσης να προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές του Νόμου Γαβρόγλου με βάσει τον οποίο θα γίνουν οι προσλήψεις.

Επισημαίνουμε, ακόμα, πως ο χρόνος που θα απαιτηθεί από το ΑΣΕΠ για την κατάρτιση των τελικών πινάκων είναι απροσδιόριστος. Όμως από αυτόν θα εξαρτηθεί και ο τρόπος πρόσληψης των αναπληρωτών για το επόμενο σχολικό έτος.

Ταυτόχρονα, η πολιτική ηγεσία οφείλει να δρομολογήσει παρεμβάσεις ώστε στο δημόσιο σχολείο να μην έχουμε εκπαιδευτικούς δυο ταχυτήτων. Οι αναπληρωτές επιτέλους πρέπει να αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα ώστε από τη νέα σχολική χρονιά 2020-2021 να αποκτήσουν τα ίδια δικαιώματα με αυτά των μόνιμων.

Η ανάγκη αναβάθμισης της εκπαίδευσης πρέπει να συνδυαστεί με μόνιμους διορισμούς και τα επόμενα χρόνια που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες σε προσωπικό και θα δίνουν ένα τέλος στην ομηρία χιλιάδων αναπληρωτών. Οι 15.000 χιλιάδες διορισμοί αναμφισβήτητα είναι ένα θετικό βήμα.

Πιστοί στις θέσεις του κλάδου, αλλά και στις αρχές και αξίες που υπηρετούμε επί σειρά ετών θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση και για αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, ώστε να ελπίζουμε σ’ ένα καλύτερο αύριο της χώρας μας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Σχόλια
Loading...
Viagra Kaufen Tadalafil Kaufen Buy Klonopin Online