ΣΑΚΕΑ: να αποσυρθεί η εγκύκλιος για την άδεια ανατροφής

Ανοικτή επιστολή του Συλλόγου Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής για την άδεια ανατροφής των νεοδιοριζόμενων εκπαιδευτικών

Αξιότιμες/οι Κυρίες/Κύριοι

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προχώρησε πρόσφατα στην έκδοση εγκυκλίου σχετικά με το δικαίωμα στην εννεάμηνη άδεια ανατροφής των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ/ΕΒΠ, το οποίο έχει θεσμοθετηθεί με τους νόμους 3528/2007 και 4674/2020.

Εκπαιδευτικοί που επί σειρά ετών έχουν εργαστεί ως αναπληρωτές στο ελληνικό δημόσιο σχολείο καλύπτοντας πάγιες ανάγκες, χάνουν το νόμιμο δικαίωμά τους στη χρήση της άδειας ανατροφής τέκνου στο σύνολό της. Συγκεκριμένα: Καταργείται το δικαίωμα στην άδεια ανατροφής σε όσους έχουν τέκνο άνω των 2 ετών.

Το Υπουργείο προεξοφλεί ότι έχει γίνει χρήση μειωμένου ωραρίου από τους εκπαιδευτικούς πριν το διορισμό και αυθαιρέτως αφαιρεί τις ημέρες αυτές από όλους τους αιτούντες εννεάμηνης άδειας, ακόμα κι αν δεν έχει γίνει καμία χρήση αυτής της διευκόλυνσης. Στην εγκύκλιο δεν υπάρχει πεδίο που να υπολογίζει την άδεια σε περίπτωση χρήσης μειωμένου (διδακτικού) ωραρίου (ενώ υπάρχει τύπος για τον υπολογισμό της άδειας στο υπ.αρ. 96623/Δ2/12. 9. 2006 έγγραφο του ΥΠΕΠΘ).

Ο υπολογισμός στους τύπους της εγκυκλίου είναι αυθαίρετος, καθώς δεν στηρίζεται σε κάποια νομοθεσία ούτε υπάρχει αντιστοίχιση ανάμεσα στο μειωμένο ωράριο και τους μήνες ανατροφής. Με την εγκύκλιο αυτή, παραβιάζονται κατοχυρωμένα δικαιώματα και παράλληλα διαστρεβλώνεται η νομοθεσία, όπως προκύπτει και από την πρόσφατη γνωμοδότηση (25-08-2020) των νομικών συμβούλων της ΑΔΕΔΥ για το θέμα αυτό.

Η μητρότητα και η προστασία της είναι αναφαίρετο δικαίωμα και είναι πραγματικά παράλογο να περικόπτονται δικαιώματα που αφορούν στην ανατροφή τέκνων ούτως ή άλλως, πολύ περισσότερο όταν ταυτόχρονα γίνεται εσφαλμένη ερμηνεία και χρήση των νόμων.

Ζητάμε την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου και την παροχή όλων των διευκολύνσεων που προβλέπονται από τον νόμο για την ανατροφή τέκνων των μόνιμων εκπαιδευτικών.

Με εκτίμηση ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Σ.Α.Κ.Ε.Α

Η Πρόεδρος Ζήβα Αδαμαντία

Η Γεν. Γραμματέας Στεφάνου Αικατερίνη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Σχόλια
Loading...
Viagra Kaufen Tadalafil Kaufen Buy Klonopin Online