Ποιες άδειες δικαιούνται οι αναπληρωτές ΕΕΠ και ΕΒΠ

Δημοσιεύουμε άρθρο του αναγνώστη μας Σεραφείμ Λάππα, σχολικού νοσηλευτή ΠΕ25, σχετικά με τις άδειες που δικαιούνται οι αναπληρωτές μέλη ΕΕΠ και ΕΒΠ.

Άδειες αναπληρωτών ΕΕΠ και ΕΒΠ

Κανονική άδεια

Είναι με αποδοχές για 7 το πολύ εργάσιμες ημέρες κατ’ έτος για λόγους εξαιρετικής ανάγκης. (Με κάθε μέρα κανονικής άδειας χάνεται 1 ημερομίσθιο από την αποζημίωση μη ληφθείσας άδεια).

Αναρρωτικές άδειες

Σε περίπτωση ασθενείας, δικαιούνται τις αποδοχές των εργασίμων ημερών ενός 15 ημέρου αν έχουν υπηρεσία στον ίδιο εργοδότη άνω των 10 ημερών και κάτω του έτους ή τις αποδοχές των εργασίμων ημερών ενός μηνός αν έχουν υπηρεσία στον ίδιο εργοδότη άνω του έτους. (Αρ.657 Α.Κ.).

Εφόσον χρειάζονται αναρρωτική άδεια πρέπει να απευθύνονται είτε σε κάποιο δημόσιο φορέα είτε σε κάποιον ιδιώτη Ιατρό που είναι συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ.

Πόσες είναι οι αποδοχές στην αναρρωτική άδεια
  • Για τις 3 πρώτες μέρες της άδειας πληρώνεται από το δημόσιο το μισό των αποδοχών του που είναι να πάρει. Από το ΕΦΚΑ δεν δικαιούται τίποτε.
  • Για το διάστημα από την τέταρτη μέχρι την δέκατη πέμπτη ημέρα παίρνει αποδοχές δώδεκα ημερών αφαιρούμενης της επιδότησης του ΕΦΚΑ που είναι για το διάστημα αυτό.
  • Για το διάστημα από την δέκατη έκτη ημέρα και μετά, πληρώνετε μόνο την επιδότηση του ΕΦΚΑ.

Άδεια γάμου

Είναι 5 εργάσιμες ημέρες με αποδοχές. Η άδεια χορηγείται αμέσως πριν ή μετά την τέλεση του γάμου.

Άδεια κύησης – Λοχείας

Η διάρκεια της άδειας μητρότητας είναι στο σύνολο 119 ημέρες. Αναλυτικά είναι, 56 ημέρες πριν από την πιθανή ημέρα τοκετού και 63 ημέρες μετά,για την άδεια λοχείας. Η ημερομηνία τοκετού που πιθανολογείτε προστίθεται στην άδεια λοχείας.

Άδεια λόγω θανάτου συγγενικού προσώπου

Είναι 2 εργάσιμων ημερών με αποδοχές σε περίπτωση θανάτου συγγενή Α΄ Βαθμού

Άδεια άσκησης εκλογικού δικαιώματος

Είναι με αποδοχές 1έως 3 ημερών, όπως ορίζεται κάθε φορά από το ΥΠ.ΕΣ. πριν από τη διενέργεια των εκλογών.

Άδεια δίκης

Είναι για τη συμμετοχή σε δίκη ενώπιον οποιουδήποτε Δικαστηρίου.

Φοιτητική άδεια – Άδεια εξετάσεων

Είναι 14 εργάσιμες ημέρες (δικαιούται δύο ημέρες για κάθε μάθημα που εξετάζεται ).

Άδεια για επιμορφωτικούς ή επιστημονικούς λόγους

Είναι μικρής χρονικής διάρκειας για την συμμετοχή σε σεμινάρια, συνέδρια, και σε κάθε είδους συμμετοχής επιστημονικού χαρακτήρα .

Γονική άδεια

Εφόσον τα τέκνα είναι στην Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, δικαιούνται να απουσιάζουν από την εργασία τους μέχρι τη συμπλήρωση τεσσάρων εργάσιμων ημερών, η άδεια αυτή είναι με αποδοχές και χορηγείται στον ένα από τους δύο γονείς για να επισκέπτονται το σχολείο των παιδιών τους, με σκοπό την παρακολούθηση της σχολικής τους επίδοσης.

Οι άδειες των αναπληρωτών ισχύουν ανά σχολικό έτος .

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Σχόλια
Loading...