Πανελλήνιες: ένα μάθημα την ημέρα, 5-8 μαθητές ανά τάξη

Τη λήξη των μαθημάτων για Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια χωρίς προαγωγικές εξετάσεις μελετά το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στην περίπτωση που επικρατήσει αυτό το σενάριο, οι επιδόσεις των μαθητών μέχρι τις 10 Μαρτίου θα καθορίσουν τη βαθμολογία τους, που θα την πληροφορούνται τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά.

Σχετικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις, το Υπουργείο περιμένει το πράσινο φως από τους ειδικούς, αλλά ήδη επεξεργάζεται σενάρια με τόσο αυστηρά μέτρα προφύλαξης που θα δημιουργήσουν ένα πρωτοφανές σκηνικό: εξέταση σε ένα μάθημα από μία μόνο Κατεύθυνση την ημέρα, με 5 έως 8 υποψηφίους ανά τάξη, στο δικό τους σχολείο, αλλά με επιτηρητές από άλλες σχολικές μονάδες.

Το Yπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει αποφασίσει ότι οι πανελλήνιες εξετάσεις δεν θα ακυρωθούν και θα γίνουν είτε αρχές Ιουλίου είτε μέσα στον Ιούνιο, ημερομηνία που προτιμάται περισσότερο.

Το Υπουργείο δεν θέλει καμία επιπλέον καθυστέρηση η οποία θα προκαλούσε ντόμινο προβλημάτων που θα κορυφώνονταν τον Σεπτέμβριο – προετοιμασία για βιβλία, αναπληρωτές, μεταθέσεις και όλα όσα απαιτούνται για να λειτουργήσουν τα σχολεία από τη μία και η προώθηση των διαδικασιών για τα ΑΕΙ από την άλλη (επιτυχόντες, αιτήσεις μετεγγραφών, έναρξη εξαμήνου).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Εφημερίδας των Συντακτών, το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων προβλέπει σε γενικές γραμμές τα εξής:

A) Τα σχολεία να μην ανοίξουν ξανά. Να λήξουν τα μαθήματα χωρίς οποιουδήποτε είδους εξετάσεις (βλ. προαγωγικές, απολυτήριες) τόσο σε Δημοτικά όσο και σε Γυμνάσια και Λύκεια, σίγουρα μέχρι τη Β’ Λυκείου και πολύ πιθανόν και στη Γ’ Λυκείου, με ειδική αντιμετώπιση των ιδιαιτεροτήτων (κάλυψη ύλης σε ορισμένα μαθήματα κ.ά.).

B) Η τελική βαθμολογία θα προκύψει από την επίδοση των μαθητών μέχρι την ημέρα που ανεστάλησαν τα μαθήματα, δηλαδή στις 10 Μαρτίου και μία εβδομάδα νωρίτερα στις περιοχές όπου έκλεισαν νωρίτερα λόγω εμφάνισης κρουσμάτων. Ελεγχοι, αποδεικτικά, απολυτήρια θα γίνονται γνωστά τηλεφωνικώς ή όπου είναι δυνατό ηλεκτρονικώς και από Σεπτέμβρη εντύπως.

G) Οι πανελλήνιες εξετάσεις θα γίνουν υπό αυστηρές συνθήκες. Εδώ και χρόνια οι υποψήφιοι προσέρχονται σε προκαθορισμένα εξεταστικά κέντρα και διαγωνίζονται, μέρα παρά μέρα, σε ένα μάθημα από κάθε κατεύθυνση. Συνολικά, δηλαδή, διαγωνίζονται κάθε φορά εκατοντάδες παιδιά όλων των κατευθύνσεων.

Σύμφωνα με το σχέδιο, θα αξιοποιηθεί το σύνολο σχεδόν των σχολικών μονάδων – δεν θα μπορούσε αλλιώς – και με στόχο να μην αλλάξουν σχολείο τα παιδιά, ώστε να αποφευχθούν οι μαζικές μετακινήσεις.

Στο σχολείο τους, λοιπόν, τη μια μέρα θα διαγωνίζονται οι υποψήφιοι της μιας Κατεύθυνσης (Ομάδας Προσανατολισμού), την άλλη μέρα της άλλης κ.ο.κ. Δηλαδή, βάσει του προγράμματος που θα καταρτιστεί, θα πραγματοποιείται κάθε μέρα διαγωνισμός σε ένα μάθημα, μιας μόνον Κατεύθυνσης από τις τέσσερις που υπάρχουν.

Βάσει υπολογισμών, τα λίγα αυτά παιδιά θα μπορούν να μοιράζονται σε όλες τις αίθουσες του σχολείου. Σίγουρα, όμως, δεν θα ξεπερνιέται το ανώτατο όριο των οχτώ μαθητών, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα της αίθουσας, και με κατώτατο αριθμό τους πέντε μαθητές.

Με άγνωστη ακόμη την ημερομηνία διεξαγωγής των πανελληνίων εξετάσεων, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αποφάσισε να προχωρήσει σε μείωση της εξεταστέας ύλης για τους μαθητές και τις μαθήτριες της τελευταίας τάξης του Λυκείου, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει η αρμόδια υπουργός εδώ και μέρες (διαβάστε σχετικά ΕΔΩ).

Πηγή Εφημερίδα των Συντακτών
Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Σχόλια
Loading...