Επαναφορά της “Λευκής Εβδομάδας” στα σχολεία

Την επαναφορά του θεσμού της “Λευκής Εβδομάδας” στα σχολεία συζητούν οι υπουργοί Παιδείας Νίκη Κεραμέως και Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Ήδη ο Υπουργός Τουρισμού κατέθεσε πρόταση στην υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, με εναλλακτικές όσον αφορά τη χρονική στιγμή εφαρμογής της “Λευκής Εβδομάδας”, ακόμη και με τροποποίηση του προγράμματος του διδακτικού έτους.

Σχετικό αίτημα αποτελεί και της Ομοσπονδίας των Ξενοδόχων (ΠΟΞ), το οποίο προβλέπει ολιγοήμερη σχολική ανάπαυλα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, στα πρότυπα πολλών Ευρωπαϊκών χωρών.

Συγκεκριμένα οι ξενοδόχοι προτείνουν ένα εκδρομικό τετραήμερο εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα κατά τη διάρκεια του οποίου, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να έρχονται πιο κοντά στην ελληνική φύση και τα βουνά της, με προνομιακούς όρους φιλοξενίας και διαμονής.

Η πρόταση της ΠΟΞ αποσκοπεί στη διαμόρφωση πιο ευνοϊκών προϋποθέσεων και κινήτρων για περιηγήσεις και επισκέψεις οικογενειών στις περιοχές της ελληνικής υπαίθρου, με ταυτόχρονη ανάδειξη των πολιτιστικών και πολιτισμικών στοιχείων κάθε περιοχής και επιπρόσθετα, στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών στους δοκιμαζόμενους από την κρίση προορισμούς που στηρίζονται στον Έλληνα επισκέπτη.

Η πρώτη εφαρμογή

Το πρόγραμμα “Χειμερινές Μαθητικές Εβδομάδες 2004” εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2003-4 (είχε προηγηθεί πιλοτική εφαρμογή μόνο στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού). Τότε έφερε την ονομασία “Λευκές και Πράσινες Εβδομάδες” και αφορούσε τη διοργάνωση εβδομαδιαίων εκπαιδευτικών εκδρομών σε μεγάλη κλίμακα.

Το Πρόγραμμα ξεκίνησε τη Δευτέρα 19/1/2004 και διήρκεσε έως τις 31/3/2004 για τις “Λευκές Εβδομάδες” και έως τις 30/4/2004 για τις “Πράσινες Εβδομάδες”. Είχε προγραμματιστεί η συμμετοχή 50.000 μαθητών συνολικά.

Το πρόγραμμα όλων των προορισμών περιλάμβανε το πρωί δραστηριότητες στην ύπαιθρο (οδοιπορίες, χειμερινά σπορ, επισκέψεις περιοχών φυσικού κάλλους, γνωριμία με την τοπική παράδοση), το απόγευμα τετράωρο μάθημα και το βράδυ πολιτιστικές εκδηλώσεις, γνωριμία των μαθητών μεταξύ τους, παραδοσιακή μουσική, χορούς.

Αφορούσε μαθητές και μαθήτριες της Γ’ τάξης του Γυμνασίου, της Α’ τάξης του Ενιαίου Λυκείου και της Α’ τάξης του 1ου κύκλου των ΤΕΕ. Οι εκδρομές ήταν πενθήμερες (αναχώρηση Δευτέρα και επιστροφή Παρασκευή), με τέσσερις διανυκτερεύσεις (από Δευτέρα έως και Πέμπτη).

Ένα σχολείο μπορούσε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα με περισσότερα του ενός τμήματα της τάξης (Γ’ Γυμνασίου ή Α’ Λυκείου ή Α’ 1ου Κύκλου ΤΕΕ). Τα σχολεία είχαν τη δυνατότητα να δηλώσουν στην αίτησή τους τρεις δυνητικές ημερομηνίες (εβδομάδες για το πρόγραμμα ).

Το πρόγραμμα είχε εφαρμοστεί πιλοτικά κατά τις χειμερινές περιόδους 2001-2 και 2002-3 στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού με αποκλειστική χρηματοδότηση της ΕΤΑ. Την περίοδο 2002-3 μάλιστα στον πρόγραμμα συμμετείχαν και μαθητές από όλες της χώρες της ΕΟΚ.

Το πρόγραμμα για το 2004 αφορούσε συνολικά 36 περιοχές-προορισμούς από όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη. Από αυτές οι 29 περιοχές ήταν για τις Πράσινες Τάξεις (π.χ. Λίμνη Πλαστήρα, Μέτσοβο, Ζαγόρια, Πήλιο, Γορτυνία, Πάρνωνας, Λασίθι) και 7 περιοχές Χιονοδρομικών Κέντρων είναι για τις Λευκές Τάξεις.

Πηγή Esos
Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Σχόλια
Loading...
Viagra Kaufen Tadalafil Kaufen Buy Klonopin Online